DELICATESSE

Rustichella d’Abruzzo

Rustichella d’Abruzzo is gelegen in de heuvels van Vestine, in de regio Abruzzo, en heeft haar wortels liggen in de oude pastafabriek van Gaetano Sergiacomo. In 1924 werd dit bedrijf opgericht in Penne, met als doel het bewaren van de traditie van eigengemaakte producten, met name de speciale, regionale producten.
Het geheim van de pasta van Rustichella is dat het beste tarwemeel uitgekozen wordt en dat het vermengd wordt met water dat uit de bergen komt. Kenmerkend is de manier waarop deze pasta gedroogd wordt: niet in ovens, maar in de open lucht. Net als vroeger.
Het gehele productieproces staat onder strenge controle, van de aanlevering van grondstoffen tot het afleveren van eindproducten. De producten van dit bedrijf zijn, volgens ISO 9002, van hoge kwaliteit.

Naast de pastasoorten heeft Rustichella d'Abruzzo ook een keur aan sauzen en pesto's. Door de artikelen met elkaar te combineren kan je een prachtig en bijzonder cadeaupakket samenstellen. Weer eens iets anders om te geven aan familie, vrienden en relaties.

rustichella_dabruzzo.jpg

Garofalo

Aan het einde van de 18e eeuw richtte meneer Garofalo zijn pastafabriekje op in Gragnano. Hij kreeg, als één van de weinigen, een licentie voor het maken en verkopen van goede pasta en iedereen die hem na zou doen, werd beboet. Na een tijdje werd het maken van pasta geliberaliseerd, maar Garofalo bleef toch de belangrijkste pastamaker. In 1935 werd de moderne Lucio Garofalo fabriek opgezet. Deze fabriek werd, als eerste pastafabriek in Italië, gewaardeerd met de ISO 9002 waardering en later nog met de ISO 14001 waardering. De pasta van Garofalo wordt gemaakt met de beste tarwebloem en van gluten met een zeer goede kwaliteit.

garofalo.jpg

Mozzarella di Bufala Campana

Mozzarella is een bekende kaassoort uit Zuid-Italië en heeft twee varianten: de ene variant wordt gemaakt met buffelmelk en de andere met koemelk. De variant met buffelmelk is sterker van smaak dan de ‘gewone’ mozzarella en wordt beschouwd als een delicatesse.
De geschiedenis van deze buffelmozzarella loopt terug tot de 12e eeuw, toen monniken van het San Lorenzo klooster in Capua brood met ‘mozza’ (een stukje mozzarella) aanboden aan de pelgrims die naar de kerk kwamen. De naam mozzarella werd echter pas in de 16e eeuw bekend, toen het voor het eerst in een kookboek verscheen. Daarna werd mozzarella alleen verkocht in Capua en pas halverwege de 18e eeuw werd mozzarella algemeen bekend in het zuiden van Italië. Dit kwam mede door een Koninklijke boerderij, waar buffels gefokt werden voor de melk.
De buffelmozzarella heeft het predicaat ‘DOP’ gekregen, wat betekent dat dit een typisch streekproduct is en dat het beschermd wordt tegen namaak.

mozzarella-di-bufala-campana.jpg

La Tramontina

De geschiedenis van La Tramontina gaat terug tot het jaar 1951, wanneer het bedrijf werd opgericht door Giovanni en Umberto Montella. Eerst hadden ze een klein bedrijf waar ze van buffelmelk mozzarella maakten. La Tramontina ontstond officieel toen de twee broers hun bestaande bedrijfje gingen uitbreiden. Nu, zestig jaar sinds het begin, probeert mende beste producten en de nieuwste technologieën zo te combineren dat de producten en het bedrijf geoptimaliseerd worden.

tijdelijke-dn-afbeelding.jpg

Tartufo

Tartufo, ofwel truffel, ook wel "het onderaardse eetbare goud" genoemd, is in verschillende soorten te verkrijgen. Om een overzicht te krijgen in het doolhof van truffels vindt u op deze pagina een overzicht van de bestaande soorten met een korte specificatie.

tijdelijke-dn-afbeelding.jpg

Tuber Melanosporum Vittadini

Deze truffel is beter bekend als de zwarte of wintertruffel. Net als de witte truffel is ook dit een beroemd soort en heeft deze truffel een sterke, verleidelijke geur en smaak. De truffel heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een zwarte kleur en de grootte kan verschillen van een ei tot een appel.
Verkrijgbaar: tussen November en Maart.

tijdelijke-dn-afbeelding.jpg

Tuber Aestivum Vittadini

Deze zomertruffel is de meest voorkomende soort en daarom ook, in vergelijking met andere soorten, vrij goedkoop. De kwaliteit is goed in verhouding met de prijs, wat betekend dat de kwaliteit van deze truffel niet zo goed is als die van de andere soorten. De truffel heeft een zwarte kleur aan de buitenkant en een gelige kleur aan de binnenkant.
Verkrijgbaar: tussen de Lente en de Zomer.

tijdelijke-dn-afbeelding.jpg

Tuber Magnatum Pico

Deze truffel is beter bekend als de witte truffel. Door de zeldzaamheid is deze beroemde truffel zeer duur. Van de verschillende soorten truffels heeft deze de meest verleidelijke geur en smaak. De witte truffel heeft een glad oppervlak en de kleur is bruinachtig, vermengd met wit. De kleur van de binnenkant kan erg variëren, afhangend van de groeiplaats. Voor gebruik moet de truffel dun, maar niet te dun, gesneden worden.
Verkrijgbaar: tussen November en Januari.

tijdelijke-dn-afbeelding.jpg